Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΙΒΗΡΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΣ 2023
- Κατ αρχήν να σας καλωσορίσω στο magelanos.gr και να σας εκφράσω την μεγάλη μου χαρά αυτή την στιγμή που θα ταξιδέψουμε παρέα στην ΙΒΗΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ.
- Για όσους δεν με γνωρίζετε είμαι ο Γεώργιος Τσιούμας και ο magelanos για τα ταξίδια μου!!Ο γύρος της Ιβηρικής Χερσονήσου ήταν ένα ταξίδι το οποίο πάντα ήθελα να κάνω αλλά πάντα το ανέβαλλα για να κάνω κάποια πιο δύσκολα και (μακρινά).
- Βέβαια όσο ταξιδέυεις τα κάστρα πέφτουν και ανακαλύπτεις ότι τα ωραία βρίσκονται στην γειτονιά σου και όχι απαραίτητα μακρία ως και νόμιζες. Και όπως συνηθίζω να λέω αν θες να ταξιδέψεις μακριά ξεκίνα απο την γειτονιά σου.
- Να πούμε λοιπόν δυο πράγματα για τον Γύρο της Ιβηρικής και τις χώρες που διασχίσαμε.
ΙΒΗΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
- ΑΛΒΑΝΙΑ
- ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
- ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΓΕΖΟΒΙΝΗ
- ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
- ΣΕΡΒΙΑ
- ΚΡΟΑΤΙΑ
- ΣΛΟΒΕΝΙΑ
- ΙΤΑΛΙΑ
- ΓΑΛΛΙΑ
- ΙΣΠΑΝΙΑ
- ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
- ΑΝΔΟΡΑ
- ΕΛΒΕΤΙΑ
- ΕΛΛΑΔΑ
- Πέρυσι τον χειμώνα καλεσμένος σε μια λέσχη μοτοσικλέτας στην Αθήνα TRANSALP CLUB προκειμένου να κάνω μια παρουσιάση ταξιδιού NORDKAPP γνώρισα τον Βασίλη τον συνοδοιπόρο μου όπου και θα ταξιδέψουμε 25 μέρες στην Ιβηρική παρέα. Να σας παρουσιάσω λοιπόν τον φίλο μου Βασίλη.
Να πώ δύο λόγια για τον Βασίλη στην αρχή διότι έχουν σημασία ,ο Βασίλης καπετάνιος στο επάγγελμα έχει γυρίσει τον κόσμο απο τον βορρά μέχρι τον Νότο κι΄απ την Ανατόλη μέχρι την Δύση πολλές φορές και με εκατομμύρια μίλια στο βιογραφικό του!!!
Δεν είχε ταξιδέψει ποτέ όμως εκτός Ελλάδας με την μοτοσικλέτα του και ήταν κάτι που τον φόβιζε και τον φρενάριζε.
Άλλωστε ποιος απο εμάς δεν έχει φόβους προσωπικούς – εργασιακούς και γιατί όχι ταξιδιωτικούς…
Θα είναι ψέμματα να πούμε ότι όταν μελετάμε ένα ταξίδι δεν έχουμε φόβο αν όλα θα πάνε καλά αν θα συναντήσουμε αβαρίες αν αν αν αν….
Όσοι ταξιδέυετε σίγουρα με καταλαβαίνετε ….
Έτσι λοιπόν ο πολύ καλός μου φίλος Βασίλης τελειώνοντας την παρουσιάση για το Nordkapp γυρνόντας το βράδυ σπίτι μας στον δρόμο με πιάνει και μου λέει….
Δεν με νοίαζει ποιο θα είναι το επόμενο ταξίδι σου αλλά όποιο και να είναι θέλω να με πάρεις μαζί σου!!!
Σε αυτό το σημείο να σας πω πως συνήθως ταξιδέυω μόνος η με την γυναίκα μου Θεοδοσία Πιτένη έχοντας συνηθίσει ο ένας τον άλλο στα ταξίδια μας με τις παραξένιες του τις συνήθειες του την γκρίνια του και πολλά άλλα..
Γιατί τα ταξίδια είναι ένας ζωντανός οργανισμός..Σαν το κρασί,κάθε φορά που ανοίγεις ένα βαρέλι δεν είναι ποτέ το ίδιο..
Κι αν δεν μπορείς να κάμεις το κρασί σου καλόπιοτο τουλάχιστον μην το ευτελίζεις……
Κρατήστε το αυτό!!!
Έτσι και τα ταξίδια λοιπόν πρέπει να τους συμπεριφερθείς σαν ζωντανό οργανισμό.
.Όσο εσύ τους δίνεις άλλο τόσο αυτά ανταποδίδουν..
Έτσι λοιπόν αφού τα έβαλα κάτω και έπρεπε πρώτα να τα βρώ με τον εαυτό μου και μετά με τον Βασίλη τα ζύγισα και είπα το ΝΑΙ.
Θα έπαιρνα την ευθύνη να συνταξιδέψω με έναν φίλο και να μοιραστούμε τα πάντα..Άγνωστο για εμένα μέχρι τότε αλλά τώρα που σας γράφω μόνο ωραία έχω να θυμάμαι μα κυρίως χαιρόμουν με την χαρά του φίλου μου που έσπαγε τους δικούς του μέχρι τότε φραγμούς και τελικά του φαινόταν πιο απλό απ όσο είναι αρκεί να το κάνεις μια φορά….
Κανείς μας δεν ήξερε στην αρχή και κάθε μέρα μαθαίνουμε..Γι΄αυτό τολμήστε το, διότι η χαρά της επιτυχίας είναι πολύ μεγαλύτερη απο την σκέψη και ένα μεγάλο ίσως και άμα…
Θα ακούσετε πολλές ιστορίες απο τους OVERLANDER’S…
Άλλοι πάλεψαν με δράκους και ανακόντα κι άλλοι ταξίδευαν με την πυξίδα κι άλλες τέτοιες παχουλές ιστορίες μη ενθαρρυντικές για έναν νέο ταξιδευτή.
Θα δείτε και ζήλια και κακία έντονη να βγαίνει όσο ταξιδέυετε κι όσο κάνετε πράγματα και ρίχνετε κάστρα..
Αγνοήστε τα όλα αυτά και κρατήστε την πορεία σας κι αυτό που εσείς έχετε χαράξει.
Φροντίστε να γράψετε την δική σας…..
Στο συγκεκριμένο ταξίδι θέλω να βρεθώ στο νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης το οποίο βρίσκεται στη Punta De Tarifa της Ισπανίας, και είναι το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης επίσης.
Επίσης θα βρεθούμε στο στο δυτικότερο σημείο της Ευρώπης, Cabo DA Roca, Πορτογαλία.
Πέρυσι είχα την τύχη και την χαρά να βρεθώ στο NORDKAPP 71 10 21.
Το Βόρειο Ακρωτήριο (νορβηγικά: Nordkapp, γλώσσα βόρεια σάμι: Davvenjárga) είναι ακρωτήριο στη βόρεια ακτή του νησιού Μαγκερέγια στη Βόρεια Νορβηγία. Βρίσκεται στον ομώνυμο δήμο (Nordkapp) της περιφέρειας Τρομς και Φίνμαρκ της Νορβηγίας.
- Μου μένει το Ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης το οποίο είναι στα Ουράλια Όρη.
- Τα Ουράλια όρη (ρωσικά: Ура́льские го́ры, ΔΦΑ:[ʊˈralʲskʲɪjə ˈgorɨ], [ʊˈrɑl]) είναι οροσειρά της Ρωσίας που αρχίζει από τον Αρκτικό ωκεανό και κατευθύνεται προς τα νότια, έως τον ποταμό Ουράλη και το βορειοδυτικό Καζακστάν.[1] Το συνολικό μήκος της είναι γύρω στα 2.500 χιλιόμετρα. Μαζί με τον ποταμό Ουράλη αποτελούν τα φυσικά σύνορα που χωρίζουν την Ευρώπη από την Ασία. Το νησί Βαϊγκάτς και τα νησιά Νόβαγια Ζεμλιά αποτελούν μια περαιτέρω συνέχεια της οροσειράς προς τα βόρεια στον Αρκτικό ωκεανό.
Και εδώ είμαστε…..
Η απόφαση έχει παρθεί οι χάρτες έχουν ανοίξει όλο το χειμώνα και δουλέυω το ταξίδι απο την αρχή μέχρι και το τέλος.Οι πυξίδες έχουν γυρίσει και κοιτάνε την Δύση και τον Νότο και προσπαθώ να μην μου ξεφύγει και η παραμικρή λεπτομέρεια.
- Περάσματα – Αλπικά Πάσσα – Επαρχιακές οδοί .
- Βενζινάδικα – ξενοδοχεία – φαγητό – προσπαθώ να τα ρυθμίσω όλα να είναι τέλεια.
- Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι οι μηχανές μας SUZUKI BANDIT 1250 και BMW GS 1250 είχανε κάνει ένα πολύ καλό service φορούσαν καινούρια λάστιχα και οι δύο και ήταν ετοιμοπόλεμες για ένα ταξίδι 13.000 χλμ.
- Ο ρουχισμός τον οποίο επιλέξαμε ήταν 4 επόχων με τις χειμερίνες επενδύσεις να τις έχουμε μαζί μας γιατί ξέραμε οτι σε όλη την ραχοκοκαλιά των Άλπεων θα βρίσκαμε δροσιά όπως και βρήκαμε!!!
- Όσον αφορά τα ταξίδια μου στην Ευρώπη επιλέγω να κάνω τις συναλλαγές μου με την REVOLUT.
- Η Revolut μου έχει λύσει τα χέρια στην Ευρώπη καθώς όλες οι συναλλαγές γίνονται με POS και δεν μου κρατάει προμήθεια σε σχέση με τις Ελληνικές τράπεζες οι οποίες γδέρνουν στο εξωτερικό.
- Και να μάστε στον δρόμο……
- Να ξεκινάμε 12 τα μεσάνυχτα τέλη Ιουνίου 2023 απο το Πέραμα Αττικής αμέσως μετά την δουλειά μου προκειμένου τα ξημερώματα να μπαίνουμε Αλβανία και στη συνέχεια στο Μαυροβούνιο.
Σε αυτό το σημείο να σας τονίσω πως η έξοδος απο την χώρα μας και η είσοδος επίσης έγινε οδικώς απο τα γειτονικά Βαλκάνια δίχως να πάρουμε καράβι προς Ιταλία η προς Ισπανία εν γνώση μας μιας και θέλαμε αυτες τι μέρες να τις οδηγήσουμε κι όχι να τις περάσουμε στο deck ενός πλοίου που όλοι μας γνωρίζουμε πόσο βαρετό είναι!!
1ή Ημέρα Ταξιδιού
Αλβανία στα σύνορα της Κακκαβιάς 6 η ώρα το πρωί περίπου κι ενώ πάμε να περάσουμε στα σύνορα της Αλβανίας το πρώτο πρόβλημα έρχεται μπροστά μας..
Ενώ έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου για τα βασικά έγγραφα που πρέπει να έχουμε μαζί μας στο ταξίδι μας και ένα απο αυτά είναι η ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ο καλός μου φίλος Βασίλης το αμέλησε και φτάνοντας στα σύνορα όταν ο Αλβανός αστυνομικός του ζήτησε άδεια – ασφάλεια – δίπλωμα και πράσινη κάρτα ο Βασίλης με κοίταξε με ένα βλέμμα σαν μικρό παιδί προσπαθώντας να μου πεί με τα μάτια δεν θα το ξανακάνω…..
Άρχισα να γελάω και να του λέω μα είναι δυνατόν….
Και όμως ήταν….
Για καλή μας τύχη ο πολύ ευγενικός Αλβανός Αστυνομικός κατάλαβε την φάση άρχισε να γελάει μαζί μας και μας άφησε να περάσουμε χωρίς πράσινη κάρτα λέγοντας μας να βγάλουμε μια Αλβανική Ασφάλεια προκειμένου να είμαστε οκ όσο θα διασχίζαμε την Αλβανία.
Κι έτσι έγινε,μόλις μπαίνεις στην Αλβανία υπάρχουν τέτοια ιδιωτικα γραφεία εξυπηρέτησης πολιτών σαν τα ΚΕΠ τα δικά μας με το αντίστοιχο κόστος..
23 ευρώ η Ασφάλεια της Αλβανίας!!!
Όποιος δεν έχει μυαλό έχει ευρώωωωωωωωωωωω.
Όλοι γέλαγαν με μένα χάνομαν και γω στα γέλια…..χαχαχαχαχαχαχ
Στην Αλβανία δεν είχαμε σκοπό σε αυτή την φάση του ταξιδιού να ασχοληθούμε πολύ με αυτή την πανέμορφη χώρα μιας και έπρεπε να μαζέψουμε τα χλμ προκειμένου να μπούμε το συντομότερο στην ΙΣΠΑΝΙΑ όπου και αυτός ήταν ο στόχος μας..
Στην Αλβανία άλλωστε θα επιστρέφαμε κατά τον γυρισμό μας όπως κι έγινε και στην συνέχεια θα διαβάσετε για την Αλβανία αυτή την πανέμορφη χώρα που ακόμη ευτυχώς δεν έχει δεχθεί την τρομερή ανάπτυξη της Ευρώπης και σου θυμίζει έντονα την Ελλάδα πρίν απο 30 χρόνια!!
Η Αλβανία είναι χώρα των Βαλκανίων. Πρωτεύουσα της χώρας είναι τα Τίρανα. Συνορεύει ανατολικά με τη Βόρεια Μακεδονία, νότια με την Ελλάδα, βόρειοδυτικά με το Μαυροβούνιο και βορειοανατολικά με το Κόσοβο.
Κατά γενική ομολογία οι Αλβανοί είναι Κοσμικοί. Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι (66%), εκ των οποίων το 56% Μουσουλμάνοι Σουνίτες και 10% Μπετακτασιδες (Σιίτες) το 15% Χριστιανοί Ορθόδοξοι, 9% δηλώνουν Καθολικοί και 10% Άθεοι άλλες θρησκείες. Οι μικτοί γάμοι είναι αρκετά διαδεδομένοι.
Κι αφού τελειώσαμε με την Αλβανία σε 6 ώρες περίπου η ΔΝ μας είχε προγραμματιστεί για το Montenegro και συγκεκριμένα για το Kotor.
Το Μαυροβούνιο (μαυροβουνιακά: Црна Гора / Crna Gora) είναι χώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου αποτελεί ανεξάρτητο κράτος από το 2006, με πληθυσμό 617.683 κατοίκους[2] σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021. Έχει ακτές στην Αδριατική θάλασσα στα νοτιοδυτικά και συνορεύει με την Κροατία στα δυτικά, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα βορειοδυτικά, τη Σερβία στα ανατολικά και την Αλβανία στα νότια. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι η Ποντγκόριτσα, ενώ η Τσέτινιε (Κετίγνη) λογίζεται ως συμπρωτεύουσα και χαρακτηρίζεται ως Prijestonica, που σημαίνει η πρώην «Βασιλική Πρωτεύουσα».
Τον 9ο αιώνα υπήρχαν τρία σλαβικά πριγκιπάτα στο έδαφος του Μαυροβουνίου: η Ντούκλια, που αντιστοιχεί περίπου στο νότιο μισό, η Τραβουνία στα δυτικά και η Ράσκα στα βόρεια. Το 1042 μ.Χ. ο Άρχων Στέφαν Βόισλαβ ηγήθηκε μιας επανάστασης που είχε ως αποτέλεσμα την ανεξαρτησία της Ντούκλια και την εγκαθίδρυση της δυναστείας Βοϊσλάβλιεβιτς. Η Ντούκλια έφθασε στη μεγαλύτερη ακμή της υπό τον γιο του Βόισλαβ Μιχαήλο (1046-81).
Η χώρα έγινε τμήμα της ομοσπονδίας Σερβίας-Μαυροβουνίου, διαδόχου κράτους της Γιουγκοσλαβίας. Δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 21 Μαΐου 2006 είχε ως αποτέλεσμα (με 55,4% των ψήφων) την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου από τη συνομοσπονδία με τη Σερβία, κάτι που αποδέχθηκε και η ίδια. Η χώρα έγινε επισήμως ανεξάρτητη στις 3 Ιουνίου 2006 και το 192ο μέλος του ΟΗΕ στις 28 Ιουνίου 2006[6]. Στις 11 Μαΐου του 2007 έγινε επίσης το 47ο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.[7]Από τις 29 Ιουνίου του 2012, το Μαυροβούνιο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το 80% περίπου του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζεται ως Μαυροβούνιοι και Σέρβοι, το 5% Αλβανοί ενώ το υπόλοιπο 15% είναι Σλάβοι μουσουλμάνοι που κατοικούν στην περιοχή Σαντζάκ, η οποία βρίσκεται μισή στο Μαυροβούνιο και μισή στη Σερβία.
- ALBANIA – ΑΛΒΑΝΙΑ
- Να πούμε δύο λόγια όμως για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου. Δεν υπάρχει κάτι να φοβάστε που να σας αποτρέπει να μην οδηγήσετε στα γειτονικά μας Βαλκάνια.
- Η Αλβανία είναι μια χώρα η οποία κάνει βήματα εξέλιξης και έχουν πέσει πολλά ξένα κεφάλαια στην χώρα αλλά ακόμα θέλει δουλειά, θα σας θυμίσει την Ελλάδα πριν απο 30 χρόνια..
- Στους δρόμους μπορείς να συναντήσεις τα πάντα.Απο κάρα με άλογα και βόδια να βρίσκονται δίπλα στα πολυτελή Τζιπ και τις λιμουζίνες των Αλβανων μέχρι και λακούβες έτοιμες να σε καταπιούν ενα δεν τις δείς έγκαιρα.
- Έχουν δοθεί αρκετά κομμάτια Εθνικής απο τον Νότο μέχρι τον Βορρά αλλά θελει πολύ δουλειά ακόμη.
- Η συμβουλή μου είναι να οδηγείτε πάντα μέρα σε τέτοια κράτη και γενικότερα η οδήγηση σας να είναι αμυντική και όχι επιθετική.
- Άλλωστε ταξιδευτές είστε και όχι ο Rossi που πρέπει να κάνετε χρόνους.
- Τα Βαλκάνια είναι ο παράδεισος του καλοφαγά.
- Όσες φορές κι αν βρέθηκα στην Αλβανία φάγαμαν τέλεια.Η κουζίνα τους μοίαζει πολύ με την δική μας και σκεφτείτε πως οι Αλβανοί υπήρξαν μετανάστατες στην Ελλάδα απο το 1990 όταν άνοιξαν τα σύνορα.Σαφέστατα και δανείστηκαν πράγματα απο την κουζίνα μας τα οποία πήγαν στην χώρα τους.
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ – MONTENEGRO
- Τα ίδια ακρίβως ισχύουν και για το Μαυροβούνιο όσον αφορά την κουζίνα τους.
- Στο Μαυροβούνιο θα έλεγα ότι το οδικό δίκτυο είναι ακόμη χειρότερο μιας και η κίνηση είναι τεράστια και οι δρόμοι πολύ στενοί με πολλές νταλίκες και πολλά – χιλιάδες camper’s.
To Kotor στο Montenegro για όσους απο εμάς έχουμε ταξιδέψει σταα Βαλκανία αποτελεί μια στάση ΔΝ για πολλούς λόγους.
Είναι ενα φυσικό Φθιόρδ στα Βαλκανία φυσικής ομορφιάς και βρίσκεται πάνω στο πέρασμα της Αδριατικής Θάλασσας καθώς ανεβαίνεις τα Βαλκάνια έχοντας αφήσει πίσω την Αλβανία.
Φτηνό ακόμα με καλό φαγητό και πολλές επιλογές ύπνου.
Τα Βαλκάνια είναι ένα αυτοτελές ταξίδι απο μόνα τους με πολλές ομορφιές στην γειτονιά μας.
Για όσους δεν τα έχετε επισκεφθεί τα γειτονικα μας Βαλκάνια να τα βάλετε γρήγορα στην λίστα σας όσο ακόμη τα προλαβαίνετε αγνά και παρθένα πριν έρθει η βίαιη ανάπτυξη της Ευρώπης.
Λίγα λόγια για το Kotor το οποίο επισκέπτομαι αρκέτες φορές τον χρόνο και κάθε φορά που πάω δεν το χορταίνω .
Θεόρατα βουνά βουτούν στην καταγάλανη θάλασσα. Μεσαιωνικά τείχη στριμώχνουν φωλιές κεραμιδιών και ενετικά παλάτια σε μια σταλιά πόλεις που χαίρεσαι να περπατάς. Καταπράσινη βλάστηση και μυρωδιές από μεσογειακά αρωματικά φυτά φτάνουν ως τις παραλίες της Αδριατικής. Και μια μικροσκοπική χώρα με μόλις 600.000 πληθυσμό στην άκρη των Βαλκανίων αξιοποιεί ό,τι καλύτερο έχει για να γίνει ο νέος κοσμοπολίτικος προορισμός της Ευρώπης: Τις εντυπωσιακές ακτές του.
Αδιαφιλονίκητο highlight του Μαυροβουνίου, ο κόλπος του Κότορ διαφέρει από τις υπόλοιπες ακτές των Βαλκανίων. Εδώ, οι μικρές χερσόνησοι σχηματίζουν γλώσσες γης που περικλείουν με «δραματικό» τρόπο τριγωνικά κομμάτια βαθιάς μπλε θάλασσας, γι’ αυτό και –παρ’ ότι γεωλογικά ανακριβές – αποκαλείται το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης. Το διαμάντι του κόλπου, η παλιά πόλη του Κότορ, αποτελεί εξαιρετική βάση για εξερευνήσεις είτε στα γύρω ψαροχώρια, είτε στα αμμουδερά θέρετρα της Αδριατικής πιο νότια, είτε στον ορεινό πλούτο του Μαυροβουνίου που κρέμεται ακριβώς από πάνω του.
Κι αφού η πρώτη μέρα μας βρήκε κατάκοπους στο Kotor να κάνουμε την ΔΝ και να απολαμβάνουμε το φυσικό φθιόρδ των Βαλακανίων το απόγευμα με τα γραφικά σοκάκια του την λούξ μαρίνα των σκαφών του και πολλές πολλές επιλογές φαγητού ανάλογα τα βαλάνια του καθενός μας η επόμενη μέρα είχε σαν πλάνο να φτάσουμε Ιταλια κάπου στο ύψος της Βενετίας και να κάνουμε ΔΝ.
Ημέρα 2η
Αφού πήραμε ένα υπέροχο πρωινό στο ξενοδοχείο μας στο Kotor και ο ξενοδόχος μας μετρούσε τις μπουκιές απο το στόμα μας ενώ εμείς γεμίζαμε τα πιάτα μας με φρέσκα αυγά και μπέικον μιας κι επόμενο φαγητό θα βλέπαμε κάπου στην Ιταλία αργά το βράδυ ξεκινήσαμε σιγά σιγά τον ανήφόρο για Κροατία.
Ένα ζευγάρι Αυστριακών μας πέτυχε στο βενζινάδικο και δεν χάσαμε την ευκαιρία για ένα γρήγορο τσιγάρο…
Τσιγάρο……
Να μην ταξιδέυετε με ανθρώπους που καπνίζουν..Έτσι δεν είναι Billy??
Χαχαχαχαχαχ.
Ο Billys διαρκώς γκρίνιαζε για τις στασεις μου για τσιγάρο μιας και μου βγήκε σιδερόκωλο το φιλαράκι και βαρούσε όλη μέρα χλμ κι όταν εγώ σταματούσα για τσιγάρο έχανε την ροή του και γκρίνιαζε…
Οι φίλοι μας οι Αυστριακοί ερχόταν στην Ελλάδα διακοπές κι αφού τους δώσαμε και κάποιες πληροφορίες για το νησί της Κέρκυρας συνεχίσαμε την άνοδο μας για Κροατία …
Για κάτι τέτοιες εικόνες ταξιδευούμε και τρώμε τα λεδφτά μας στις βενζίνες και στους δρόμους και δεν έχουμε σκοπό να μεγαλώσουμε ποτέ όπως συνηθίζει να μου λέει η μαμά μου η κυρία Μάγδα…
Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι πάνω απο το Dubrovnik σε μια παρκίδα πάνω στο πολύ κλειστό κι επικίνδυνο κομμάτι της Κροατίας το οποίο έχει τρομερή κινηση και πολλές νταλίκες…Ιδιαίτερη προσοχή όλους τους μήνες του χρόνου μα το καλοκαίρι παραπάνω μιας και αυτά τα camper είναι χιλιάδες….
Το Ντούμπροβνικ (Κροατικά: Dubrovnik, ιστορικά: Ragusium) είναι μια πόλη 43.770 κατοίκων στη Δαλματία της Κροατίας. Για αιώνες ήταν, μετά τη Βενετία, το σημαντικότερο λιμάνι των Βενετών στην Αδριατική και σήμερα ένα δημοφιλές τουριστικό κέντρο. Η πόλη διαθέτει δικό της αεροδρόμιο. Η παλαιά πόλη του Ντούμπροβνικ έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1979.
Το Ντούμπροβνικ ιδρύθηκε στην αρχαιότητα από την Ιλλυρική φυλή των Δαλματών. Ο Κωνσταντίνος Ζ΄ ο Πορφυρογέννητος στην επιστολή του Προς τον ίδιον υιόν Ρωμανόν γράφει ότι ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. με δραπέτες από την Δαλματική πόλη-κράτος Επίδαυρο που βρισκόταν 15 χιλιόμετρα νότια όταν την κατέστρεψαν οι Σλάβοι.[1] Το όνομα του το Ντούμπροβνικ το πήρε από ένα “βραχώδες νησί” ονόματι “Λάους” που βρισκόταν στην περιοχή της Επίδαυρου. Οι ανασκαφές (2007) αποκάλυψαν μια Βυζαντινή βασιλική που χρονολογείται τον 8ο αιώνα μ.Χ. και τμήματα από το τείχος της πόλης, το μέγεθος της Βασιλικής δείχνει ότι υπήρχε μεγάλη εγκατάσταση εκείνη την εποχή. Υπάρχουν επιπλέον ενδείξεις ότι το Ντούμπροβνικ είχε κατοικηθεί από την προ-Χριστιανική περίοδο.[2] Υπάρχει επίσης στην επιστημονική κοινότητα αυξανόμενη υποστήριξη της θεωρίας ότι η κατασκευή της Ραγούζας έγινε κυρίως τα χρόνια προ Χριστού. Αυτή η ΄΄Ελληνική θεωρία΄΄ ενισχύεται από πρόσφατα ευρήματα πολυάριθμων Ελληνικών τεχνουργημάτων σε ανασκαφές στο Λιμάνι του Ντούμπροβνικ. Επίσης γεωτρήσεις κάτω από τον κύριο δρόμο της πόλης έχουν αποκαλύψει φυσική άμμο, που έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία του νησιού Λάους (Λάουζα). Ο Δόκτωρ Αντουν Νίκετιτς, στο βιβλίο του «Ιστορία του Λιμανιού του Ντούμπροβνικ», αναπτύσσει τη θεωρία ότι η πόλη ιδρύθηκε από Έλληνες ναυτικούς. Ένα στοιχείο-κλειδί σε αυτή τη θεωρία είναι ότι τα πλοία την αρχαία εποχή ταξίδευαν περί τα 90 χιλιόμετρα την ημέρα και χρειάζονταν μια αμμώδη ακτή για να τα ανασύρουν από το νερό για το υπόλοιπο διάστημα της νύχτας. Το ιδεώδες σημείο στάσης θα είχε πηγή γλυκού νερού κάπου κοντά. Το Ντούμπροβνικ τα έχει και τα δύο και βρίσκεται σχεδόν στο μέσο μεταξύ των δύο γνωστών Ελληνικών αποικιών Μπούντβα και Κόρτσουλα στη μεταξύ τους απόσταση των 176 χλμ.
Δρόμο παίρνω δρόμο αφήνω και η Κροατία κόντευε να τελείωσει και ζυγώναμε την Σλοβενία…
.
Έχοντας σταματήσει για βενζίνη κάπου στο τέλος της Κροατίας πριν τα σύνορα με την Σλοβενία ο φίλος μου Billys έχει βάλει τα χεράκια του και πειράζει το gps του κινητού του προσπαθώντας να ανακαλύψει καινούριες διαδρομές…Και ενώ φωνάζω κι΄επιμένω billy σε παρακαλώ παράτα το ρημάδι το κινητό σου κι άσε να έχουμε το δικό μου ο Βασίλης τον χαβά του…
Δεν σας είπα όμως….
Η βάση του κινητού που στερέωνε ο Βασίλης το κινητό του ήταν η βάση του GPS απο την μηχανή του BMW GS 1250 με αποτέλεσμα το κινητό να μην κάθεται τέλεια στην βάση του gps μιας και δεν φιάχτηκε η βάση να προσαρμόζεις κινητά τηλέφωνα….
Και τσούπ ξάφνου στην Εθνική της Κροατίας πρίν φτάσουμε στο Δέλτα του ποταμού Νερέτβα το κινητό έκανε φτερά…..Το έλιωσε μια νταλίκα και δεν έμεινε βίδα..
Το πρόβλημα δεν ήταν το κινητό όμως..Ήταν η συσκευή όπου ο καπετάνιος είχε το email της δουλειάς και ερχόταν όλη η αλληλογραφία των πλοίων…
Ωραία πράγματα δλδ..Καταλαβαίνετε την πολύ ωραία συνέχεια!!!
Για καλή μας τύχη πάνω στην διαδρομή της Κροατίας καθ οδόν για Ιταλία βρήκαμε ένα τυπου mall και αγοράσαμε άλλη συσκευή προκειμένου ο Billys να έχει αλληλογραφια με τον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό.
Το Rogotin είναι ένα χωριό στη νότια Δαλματία, στην Κροατία, που βρίσκεται μεταξύ Ploče και Metković. Είναι διοικητικά μέρος της πόλης Ploce. Το Rogotin κατοικήθηκε το 1716. Οι περισσότεροι κάτοικοι κατευθύνονταν στη γεωργία και την αλιεία. Το 1894. άνοιξε το δημοτικό σχολείο στο Rogotin.
Στο Rogotin επίσης βρίσκεται το Δέλτα του ποταμού Νερέτβα όπου και οι συγκεκριμένες φωτογραφίες.
Ένα υπερθέαμα της φύσης….Μαγικό μου θύμισε πολύ έντονα το Δέλτα του Νέστου .
Κι αφού αφήσαμε πίσω μας την πανέμορφη Κροατία συνέχεια είχε η Σλοβενία..
Ο καιρός στην Σλοβενία μας έδειξε απο νωρίς τα κέφια του και η βρόχα έπεφτε κάργα..Τα αδιάβροχα βγήκαν για να κάνουν την δουλειά τους…
ANORAK λέμε…Εγγύηση !!
Για εμένα προσωπικά το καλύτερο αδιάβροχο που κυκλοφορεί στο εμπόριο και μάλιστα ελληνικής βιοτεχνίας.
Η Σλοβενία, επίσημα Δημοκρατία της Σλοβενίας (σλοβενικά: Republika Slovenija / Ρεπούμπλικα Σλοβένιγια), είναι χώρα των Βαλκανίων σε σταυροδρόμι βασικών Ευρωπαϊκών πολιτιστικών και εμπορικών δρόμων. Συνορεύει με την Αυστρία στα βόρεια, την Ιταλία στα δυτικά, την Ουγγαρία στα βορειοανατολικά, και την Κροατία στα νότια και στα νοτιοανατολικά. Στα δυτικά έχει μια μικρού μήκους ακτογραμμή στην Αδριατική θάλασσα. Έχει συνολική έκταση 20.273 τ.χλμ. και πληθυσμό 2.120.937[1] κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2023. Είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ως προς τη γεωγραφία, την ιστορία, την οικονομία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα της είναι χώρα με μεγάλη ποικιλία, διακρινόμενη από ένα μεταβατικό χαρακτήρα. Χαρακτηρίζεται από υψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι η Λιουμπλιάνα. Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Σλοβένοι. Υπάρχουν επίσης μικρότερες μειονότητες Σέρβων, Κροατών, Βόσνιων Μουσουλμάνων, Μουσουλμάνων και Ούγγρων.
Στο έδαφος της Σλοβενίας συναντώνται τέσσερις μεγάλες Ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενότητες: οι Άλπεις, οι Δειναρικές Άλπεις, η Πεδιάδα της Παννονίας και η Μεσόγειος Θάλασσα, με ένα μικρό τμήμα ακτογραμμής κατά μήκος της Αδριατικής Θάλασσας. Το έδαφος έχει μια διάρθρωση ψηφιδωτού με μεγάλη ποικιλία τοπίου και βιοποικιλότητα, αποτέλεσμα των φυσικών χαρακτηριστικών και της μακροχρόνιας παρουσίας των ανθρώπων. Αν και οι καιρικές συνθήκες στο κυρίως λοφώδες έδαφος επηρεάζονται από το ηπειρωτικό κλίμα, τα Σλοβενικά παράλια ευνοούνται από ένα κλίμα υπομεσογειακό, ενώ το Αλπικό κλίμα συναντάται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Η χώρα είναι μία από τις πλουσιότερες σε νερό της Ευρώπης, με πυκνό δίκτυο ποταμών, πλούσιο υδροφορέα και σημαντικά καρστικά υπόγεια υδατορρεύματα. Πάνω από το μισό του εδάφους καλύπτεται από δάση. Η κατοίκηση της Σλοβενίας είναι διεσπαρμένη και άνιση.
Εδώ συναντώνται οι Σλαβικές, Γερμανικές, Ρομανικές και Φινοουγγρικές γλωσσικές και πολιτιστικές ομάδες. Αν και η περιοχή δεν είναι ομοιογενής, επικρατών πληθυσμός είναι ο Σλοβενικός. Η Σλοβενική γλώσσα είναι η μοναδική επίσημη σε όλη τη χώρα, ενώ η Ιταλική και η Ουγγρική είναι τοπικές μειονοτικές γλώσσες. Η Σλοβενία είναι σε μεγάλο βαθμό εκκοσμικευμένη χώρα, αλλά ο πολιτισμός και η ταυτότητά της έχουν επηρεασθεί σημαντικά από τη Ρωμαϊκή Καθολική Εκκλησία, καθώς επίσης και από τον Λουθηρανισμό. Η οικονομία της Σλοβενίας είναι μικρή, ανοιχτή, προσανατολισμένη στις εξαγωγές και κατά συνέπεια επηρεάζεται από τις διεθνείς συνθήκες. Έχει πληγεί σοβαρά από την Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, που άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Ο κύριος οικονομικός τομέας είναι οι υπηρεσίες, ακολουθούμενος από τη βιομηχανία και τις κατασκευές. Πολλοί Σλοβένοι πετυχαίνουν κορυφαίες αθλητικές επιδόσεις, ιδιαίτερα στα χειμερινά αθλήματα, στον υγρό στίβο, στον αλπινισμό και σε αθλήματα αντοχής.
Ιστορικά το σημερινό έδαφος της Σλοβενίας αποτέλεσε τμήμα πολλών διαφορετικών κρατικών σχηματισμών, όπως η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και στη συνέχεια η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Το 1918 οι Σλοβένοι άσκησαν για πρώτη φορά αυτοδιάθεση, συνιδρύοντας το μη αναγνωρισθέν διεθνώς Κράτος των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, που συγχωνεύθηκε στη Γιουγκοσλαβία. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Σλοβενία καταλήφθηκε και προσαρτήθηκε στη Γερμανία, την Ιταλία, την Κροατία και την Ουγγαρία. Στη συνέχεια ήταν ιδρυτικό μέλος της Σ.Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας. Τον Ιούνιο του 1991, μετά την εισαγωγή της πολυκομματικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, η Σλοβενία αποσχίσθηκε από τη Γιουγκοσλαβία και έγινε ανεξάρτητο κράτος. Τον Δεκέμβριο του 1991 υιοθετήθηκε ένα νέο σύνταγμα, ακολουθούμενο το 1992 από νόμους για την αποεθνικοποίηση και ιδιωτικοποίηση. Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώρισαν τη Σλοβενία ως ανεξάρτητο κράτος στις 15 Ιανουαρίου 1992 και τα Ηνωμένα Έθνη τη δέχθηκαν ως μέλος τους στις 22 Μαΐου 1992. Έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ το 2004 και από το 2007 είναι μέλος και της Ευρωζώνης. Ήταν η πρώτη πρώην Κομμουνιστική χώρα που είχε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το πρώτο εξάμηνο του 2008. Στις 21 Ιουλίου 2010 έγινε μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Κι αφου τελειώσαμε με την διάσχιση της Σλοβενίας η οποία δεν σας το κρύβω ότι μας ταλαιπώρησε πολύ μιας και σε όλη την διαδρομή έβρεχε αργά το βράδυ μπήκαμε Ιταλία..
Η Ιταλία (ιταλικά: Italia), επίσημα: Ιταλική Δημοκρατία (Repubblica Italiana)[3], είναι κυρίαρχο κράτος στην Ευρώπη. Έχει συνολική έκταση 301.340 τ.χλμ. και πληθυσμό 59.030.133 κατοίκους (σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις για το 2022[4]). Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας, είναι η Ρώμη. Αποτελείται από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα: τη Σικελία και τη Σαρδηνία.
Βόρεια συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, δυτικά με τη Γαλλία και ανατολικά με τη Σλοβενία, ενώ εξκλάβιο της Ιταλίας αποτελεί και η πόλη Καμπιόνε ντ’Ιτάλια, που βρίσκεται στο έδαφος της Ελβετίας. Οι ανεξάρτητες χώρες του Αγίου Μαρίνου και του Βατικανού βρίσκονται εξ ολοκλήρου μέσα σε ιταλικό έδαφος.
Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι μεσάνυχτα κάπου στο ύψος της Βενετίας όπου και επιλέξαμε να κάνουμε ΔΝ στην Ιταλία.
Βρήκαμε ένα ξενοδοχείο πάνω στον δρόμο και μπήκαμε και πέσαμε νεκροί απο την κούραση!!!
Ημέρα 3ή
Bella Italia και Bella Ciao…
Και ενω χθές στην Σλοβενία είχε δροσούλα και βρόχα όπως σας είπα στην Ιταλία ξυπνήσαμε με 35 βαθμούς Θερμοκρασία αρχές Ιουλίου βλέπεις και ο ιδρώτας πήγαινε γόνατο…
Στην πανέμορφη Ιταλία η δε κίνηση ηταν freak out που λέμε και στο χωριό μου…Νταλίκα και κακό να δει το μάτι σου και έργα έργα μόνο έργα……Ουρές χλμ και να μην χωράμε να περάσουμε πουθενά κουβαλώντας τα τριβάλιτσα στις κυρίες μας…
Άλλοτε κι΄αλλο φτάσαμε σε αυτές τις πανέμορφες Άλπεις μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας…
Το θέαμα μοναδικό όπως επίσης και η δροσιά στα ψηλά…..
Η βροχή δεν μας είχε αφήσει ούτε στα ψηλά της Ιταλίας και στα σύνορα με την Γαλλία ειχε 12 βαθμούς…Δροσούλα καλή!!
Κατεύθυνση μας η Γαλλία και να προλάβουμε να μπούμε μέρα αν γινόταν όπως και δεν έγινε.Η Βροχή και η πολύ κίνηση στις Άλπεις δεν μας βοήθησε μέχρι που μας νύχτωσε…
Ε θα μου πείς και σιγά τι έγινε..Φώτα δεν είχατε??
Είχαμε βέβαια αλλά στις Άλπεις το να οδηγάς νύχτα με βροχή δεν είναι ότι καλύτερο αλλά σε αγριέυει κιόλας το τοπίο και η μαυρίλα..
Αργά το βράδυ περάσαμε το διαβόητο Frejus το τούνελ των Άλπεων το οποίο είναι και φυσικό σύνορο των δύο χωρών..
Ιταλία – Γαλλία..
Κόστος διέλευσης 49 ευρώ και 27 το προηγούμενο απο το Frejus τούνελ….
Ένα κατί τις μας πόνεσε η αλήθεια να λέγεται….
Γαλλία λοιπόν…………
Η Γαλλία (γαλλικά: France[α]), με επίσημη ονομασία ως Γαλλική Δημοκρατία[β], είναι κράτος της Ευρώπης. Το πολίτευμά της ενιαία, ημιπροεδρική δημοκρατία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών και του πληθυσμού της βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη περιλαμβάνοντας όμως και κάποιες περιοχές και εδάφη διάσπαρτα σε ολόκληρη την υφήλιο. Η συνολική έκταση της Γαλλίας, ανέρχεται σε 674.843 τ.χλμ. και έχει πληθυσμό 68.128.000 κατοίκους (σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2023[4]). Έχει πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη, το Παρίσι.
Επίσημη γλώσσα της Γαλλίας, είναι η γαλλική και νόμισμά της είναι το ευρώ. Το σύνθημά της είναι «Ελευθερία, Ισότητα, Αδερφοσύνη», και η σημαία της αποτελείται από τρεις κάθετες λωρίδες χρώματος μπλε, άσπρου και κόκκινου. Ο ύμνος της είναι Η Μασσαλιώτιδα. Η συνταγματική αρχή της είναι «κυβέρνηση του λαού, από τον λαό και υπέρ του λαού»[5].
Η Γαλλία ως χώρα σχηματίστηκε τον Πρώιμο Μεσαίωνα, παίρνοντας το όνομά της (Φρανς) από τους Φράγκους. Από τις αρχές του 17ου αιώνα, ως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, κατείχε μεγάλη αποικιακή αυτοκρατορία.
Από τη δεκαετία του 1950, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πυρηνική δύναμη, και ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Γαλλία παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία με τον πολιτισμό της, τη γλώσσα της και τις δημοκρατικές και κοσμικιστικές της αξίες.
Η Γαλλία κατείχε, το 2012, την πέμπτη θέση παγκοσμίως στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Η οικονομία της, κεφαλαιοκρατικού τύπου με αρκετά ισχυρή κρατική παρέμβαση. Είναι ένας από τους ηγέτες παγκοσμίως στους τομείς των τροφίμων, της αεροναυπηγικής, των αυτοκινήτων, των προϊόντων πολυτελείας, του τουρισμού και των πυρηνικών.
Με πληθυσμό 67 εκατομμύρια κατοίκους, η Γαλλία είναι μια ανεπτυγμένη χώρα με πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης[6]
Την Γαλλία την παλέψαμε όλο το βράδυ να την τελειώσουμε αλλα φάνηκε αδύνατο..Πολύ βροχή και πολλά κομμάτι χαλασμένα της Εθνικής!!!
Κι αφού τα βρήκαμε σκούρα στην χώρα των αρωμάτων και της τέχνης η λύση ήταν μία..
Τι΄είχες Γιάννη τι΄είχα πάντα….
Βενζινάδικο ωραιότατο για ύπνο 3 ωρών και ξεκούραση…
Ευτυχώς ο κολλητός δεν γκρίνιαζε με τα ξενοδοχεία – βενζινάδικα…
Η επόμενη μέρα νωρίς τα ξημερώματα μας βρήκε να παλέυουμε με το νερό κι οι μηχανές μας να πλαάρουν σαν σκάφη πάνω στο νερό της Γαλλίας..
Η αλήθεια είναι κι εγώ που υποτίθεται έχω μια Α εμπειρία τα χρειάστηκα στην Γαλλία γιατί το νερό ήταν πολύ μέχρι τα δισκόφρενα πολλές φορές και ήθελε καλό κράτημα το τιμόνι γιατί το έχανες για πλάκα…
Κάπου στην Γαλλία μας φωτογραφίσαν κιόλας γιατί είμαστε και ομορφοπαίδα, ξάφνου έκανε τσάφ κι η νύχτα έγινε μέρα με 140 χλμ με όριο τα 130..Δεν έχει έρθει τίποτα ακόμη ευτυχώς..
Νωρίς το πρωί περίπου στις 09 μπαίναμε Ισπανία κι΄αφήναμε πίσω τη Γαλλία που τόσο μας ταλαιπώρησε..
Ημερά 3ή – 4ή Ισπανία
Η Ισπανία (ισπανικά: España), επίσημα το Βασίλειο της Ισπανίας (ισπανικά: Reino de España), είναι κράτος της νότιας Ευρώπης που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου. Προς Βορρά ορίζεται από τον Βισκαϊκό κόλπο και τη Γαλλία, από την οποία τη χωρίζει η μεγάλη οροσειρά των Πυρηναίων. Επίσης, επί των Πυρηναίων και Βορειοανατολικά συνορεύει με την Ανδόρρα. Ανατολικά και νότια βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα και νοτιοδυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό. Δυτικά συνορεύει με την Πορτογαλία. Νότια με το Γιβραλτάρ και το Μαρόκο.
Έχει έκταση 504.645 τ.χλμ. και συνολικό πληθυσμό 47.450.795 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2020).[7] Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, είναι η Μαδρίτη.
Η Ισπανία μοιράζεται μεγάλο μέρος της ιστορίας της με την Πορτογαλία, την Ανδόρρα και τη νότια Γαλλία. Κατά την αρχαιότητα στην περιοχή έζησαν διάφοροι λαοί, όπως οι Ίβηρες και οι Κέλτες, οι οποίοι αφομοιώθηκαν από τους Ρωμαίους μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση. Τη ρωμαϊκή Ιβηρία διαδέχθηκαν διάφορες κρατικές οντότητες, σημαντικότερη των οποίων υπήρξε το [Βασίλειο των Βησιγότθων]]. Η μουσουλμανική κατάκτηση της Ιβηρικής άλλαξε ριζικά το χαρακτήρα των Ισπανογότθων, εντάσσοντας την Ιβηρική χερσόνησο στο μουσουλμανικό κόσμο.
Παρά ταύτα, εδαφικά η σημερινή Ισπανία είναι απόγονος των δύο εκ των τριών κύριων μεσαιωνικών χριστιανικών κρατών της Ιβηρικής, των στεμμάτων της Καστίλης και της Αραγωνίας. Παρότι η προσωρινή προσωπική ένωση των Καθολικών Μοναρχών, Φερδινάνδου Β΄ της Αραγωνίας και Ισαβέλλας Α΄ της Καστίλλης, πολλάκις θεωρείται ότι έθεσε τις βάσεις για το σημερινό κράτος, στην πραγματικότητα δεν έκανε τίποτε άλλο πέραν του να τα εντάξει στο ευρύτερο πλαίσιο της Καθολικής Μοναρχίας του εγγονού τους, αυτοκράτορα Κάρολου Ε΄. Ο διάδοχός του, Φίλιππος Β΄, κληρονόμησε τα εδάφη της λεγόμενης και Ισπανικής Μοναρχίας που περιορίστηκαν στην Ιβηρική και την Αμερική μόλις το 1714 μετά τον πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής. Αντίθετα, μόνο μετά τον πόλεμο εναντίον της ναπολεόντειας κατοχής (1818-1814), την ψήφιση του πρώτου συντάγματος και τη σταδιακή εισαγωγή του φιλελευθερισμού η Ισπανία ξεκίνησε να θεωρείται, προσωρινά, ένα συγκεντρωτικό έθνος-κράτος.
Αυτή την ιδέα την αμφισβήτησαν οι περιφερειακοί εθνικισμοί που ιδιαίτερα μετά την απώλεια των τελευταίων αμερικανικών κτήσεων με τον Ισπανοαμερικανικό πόλεμο του 1898, άρχισαν να διεκδικούν την αυτονόμηση ή και ανεξαρτητοποίηση ιστορικών περιοχών που για τους ίδιους αποτελούν ξεχωριστά από την Ισπανία έθνη όπως η Καταλωνία ή η Χώρα των Βάσκων.[8] Παράλληλα, οι κοινωνικές εντάσεις της ίδιας εποχής και οι εμφύλιες διαμάχες μεταξύ των υποστηρικτών δύο διαφορετικών προτύπων διακυβέρνησης και ιδεολογίας που εκφράστηκαν ήδη από τον Πρώτο Καρλικό Πόλεμο, κατέληξαν στον καταστροφικό Ισπανικό Εμφύλιο που έφερε στην εξουσία τον στρατηγό Φρανθίσκο Φράνκο. Τη δικτατορία που επέβαλε ο εθνικιστής στρατηγός, που μεταξύ 1939 και 1975 απομόνωσε τη χώρα, διαδέχθηκε η Μετάβαση στη δημοκρατία. Το νέο πρότυπο διακυβέρνησης, γνωστό και ως το Καθεστώς των Αυτονομιών, είδε την Ισπανία να μεταμορφώνεται σε ένα εκ των πραγμάτων ομοσπονδιακό κράτος με αυξημένες αρμοδιότητες στις περιφέρειες.[9]
Στις 23 Φεβρουάριου του 1981 έγινε μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην κάτω βουλή, από στρατιωτικούς και υποστηρικτές του καθεστώς Φράνκο. Όμως απέτυχε λόγω της σθεναρής εναντίωσης σε αυτό τόσο της πλειοψηφίας των ηγετών του Ισπανικού στρατού, όσο και του επικεφαλής του πολιτεύματος μονάρχη Χουάν Κάρλος.
Ως ιθύνων νους της απόπειρας θεωρήθηκε ο υποστράτηγος Χάιμε Μίλανς Ντελ Μπος, στρατιωτικός διοικητής της Βαλένθια, πρώην φανατικός υποστηρικτής του καθεστώτος του δικτάτορα Φράνκο, ο οποίος είχε πολεμήσει στο πλευρό των ναζιστικών δυνάμεων που εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση το καλοκαίρι του 1941. Ο Ντελ Μπος ήταν ο μόνος περιφερειακός διοικητής που κήρυξε την περιοχή του σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» κινητοποιώντας τεθωρακισμένες δυνάμεις και καταλαμβάνοντας καίρια σημεία της πόλης.
Ισπανία λοιπόν και είχα ορκιστεί αν καταφέρω να φτάσω στην Ισπανία θα πήγαινα να πατήσω ρόδα στην Βαρκελώνη στη Σαγράδα Φαμίλια με την μοτοσικλέτα μου το SUZUKI BANDIT 1250..
Και όπως και έπραξα!!!
Στην συγκεκριμένη φωτογραφία καμαρώνω μπροστά σε αυτο το μνημείο με την αγαπημένη μου μοτοσικλέτα….
Η Σαγράδα Φαμίλια (ισπανικά: Basílica y Templo Expiatorio de la Sagrada Familia, αγγλικά: Basilica and Expiatory Church of the Holy Family, ελληνικά: Βασιλική και Εξαγνιστική Εκκλησία της Αγίας Οικογενείας) είναι μεγάλη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Βαρκελώνη της Καταλονίας στην Ισπανία, σχεδιασμένη από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί (1852-1926). Αν και ημιτελής, η εκκλησία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO[5] και τον Νοέμβριο του 2010 εγκαινιάστηκε και καθαγιάστηκε από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και έγινε βασιλική και μπορεί πλέον να τελεστεί εκεί η Θεία Λειτουργία και να την παρακολουθήσουν οι πιστοί.[6][7][8]
Αν και η κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια είχε ξεκινήσει το 1882, όταν το έργο ανέλαβε ο Γκαουντί το 1883, τη μεταμόρφωσε με το αρχιτεκτονικό και μηχανικό στυλ του συνδυάζοντας το γοτθικό ρυθμό και μορφές μοντερνισμού[9] με φιλόδοξες διαρθρωτικές κολόνες και αψίδες.[10][11]
Ο Γκαουντί αφιέρωσε τα τελευταία του χρόνια στο έργο και όταν πέθανε το 1926, λιγότερο από το ένα τέταρτο του έργου είχε ολοκληρωθεί.[12] Η κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια προχώρησε με αργούς ρυθμούς καθώς βασιζόταν σε ιδιωτικές δωρεές, διακόπηκε από τον Ισπανικό Εμφύλιο και επανέκτησε περιοδική πρόοδο τη δεκαετία του 1950. Η κατασκευή πέρασε τη μέση το 2010, με μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις να παραμένουν[12] και μια αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2026 – επέτειος 100 χρόνων από τον θάνατο του Γκαουντί. Η Σαγράδα Φαμίλια έχει διχάσει τους πολίτες της Βαρκελώνης για τους λόγους ότι συναγωνίζεται με τον Καθεδρικό Ναό της Βαρκελώνης, για το σχέδιο του Γκαουντί και την πιθανότητα ότι η δουλειά που έγινε μετά τον θάνατό του δεν βασίστηκε στο σχέδιό του[13] και πιο πρόσφατα για το υπόγειο τούνελ ενός τρένου της Ισπανίας που μπορεί να διαταράξει τη σταθερότητα του κτιρίου.[14]
Η ΙΒΗΡΙΚΗ ΜΟΛΙΣ ΕΙΧΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ….
Φωτογραφίες με τον κολλητό γεμάτοι καμάρι…
Παρά την κούραση της Γαλλίας η οποία οφείλω να ομολογήσω ότι δεν βγήκε έυκολα πλέον είχαμε μπει Ισπανία και η Ιβηρική μόλις είχε ξεκινήσει…
Με PRINGLES δεν πείνασε κανείς…..
Η Αψίδα του θριάμβου (καταλανικά: Arc de Triomf, προφορά: ˈaɾk də tɾiˈomf ή ισπανικά: Arco de Triunfo) είναι μία αψίδα θριάμβου στην πόλη της Βαρκελώνης, Καταλονία, Ισπανία. Χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Γιόζεπ Μπιλασέκα ι Κασανόβας, με σκοπό, να χρησιμοποιηθεί ως η πύλη της πόλης για την πρώτη παρουσίαση διεθνών σχέσεων της Βαρκελώνης, το 1888.[1] Οι διαστάσεις της είναι: 29,80 x 27,70 x 12,40 m. Σήμερα είναι ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, η οποία οδηγεί προς το – επίσης αξιοθέατο – Parc de la Ciutadella.
Στην Βαρκελώνη θα καθόμασταν δύο ημέρες μιας και ο Billys είχε προγραμματίσει service για την καλή του διότι δεν ήθελε να χάσει την εγγύηση τη BMW και το απολάυσαμε στο έπακρο το διήμερο στην πανέμορφη αυτή πόλη της Ισπανίας.
Η Βαρκελώνη (καταλανικά: bəɾsəˈlonə, ισπανικά: baɾθeˈlona) είναι πόλη της Ισπανίας και πρωτεύουσα της αυτοδιοικούμενης περιφέρειας της Καταλωνίας. Σήμερα αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη του ισπανικού κράτους όσον αφορά τον πληθυσμό και την οικονομία μετά τη Μαδρίτη. Η μητροπολιτική της περιοχή έχει έναν πληθυσμό της τάξης των περίπου 4,8 εκατομμυρίων κατοίκων, οι οποίοι ζούνε στους 36 δήμους της αστικής της περιοχής, κάτι που την κάνει τη δεύτερη μεγαλύτερη μητρόπολη του ευρύτερου μεσογειακού χώρου, μετά την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ενώ εντός της πόλης κατοικούν περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι.
Σήμερα η Βαρκελώνη είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πόλεις για τουρισμό στην Ευρώπη και στον κόσμο, διαθέτοντας καλή ποιότητα ζωής και πλούσια πολιτιστική ζωή (στην πόλη έζησαν μεταξύ άλλων ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο Ζουάν Μιρό, ο Αντόνι Γκαουντί και για ένα διάστημα ο Πάμπλο Πικάσσο). Η Βαρκελώνη, επίσης, διαθέτει μεσογειακό κλίμα, πολύ καλές ευκαιρίες διασκέδασης (πολλά μπαρ και κλαμπ) και ψυχαγωγίας (όπως τα μουσεία MNAC και MACBA) και καλές θέσεις εργασίας. Το 1992, η καταλανική πρωτεύουσα διοργάνωσε την 25η Θερινή Ολυμπιάδα.
Η παραλία Μπαρτσελονέτα βρίσκεται στην ομώνυμη γειτονιά της παλιάς πόλης της Βαρκελώνης. Η παραλία έγινε πολύ διάσημη μετά την ανάδειξή της ως η “καλύτερη αστική παραλία του κόσμου” μέσω ενός ντοκιμαντέρ για τις καλύτερες παραλίες του Discovery Channel το 2005.
Αυτό που κάνει την παραλία να ξεχωρίζει είναι η χρυσαφένια άμμος της και τα εξαιρετικά εστιατόρια που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη μαζί με το μεγάλο πεζόδρομο στον οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες επικρατεί το αδιαχώρητο. Επίσης, στη Μπαρτελονέτα βρίσκονται μερικά από τα πιο γνωστά club νυχτερινής διασκέδασης.
Δεν είναι όμως και η μοναδική παραλία της Βαρκελώνης καθώς η πόλη έχει άμεση πρόσβαση σε 4.2 χμ. παραλιών που βρίσκονται σε απόσταση λιγότερο από 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Ματαξύ αυτών είναι η Icaria Beach, η Mar Bella Beach (που είναι παραλία γυμνιστών) και οι Sitges Beaches.
- Με τα μάτια του magelanos
- Η Βαρκελώνη είναι μια πόλη βουτηγμένη στην κουλτούρα και την ιστορία, έτσι, εάν έχετε σκοπό να γυρίσετε στα αξιοθέατα τότε είστε στο κατάλληλο μέρος.Η Βαρκελώνη είναι πολύ φημισμένη για την φανταστική αρχιτεκτονική του Antonio Gaudí, του οποίου τα κτήρια είναι σκορπισμένα σε ολόκληρη την πόλη. Το πιο διάσημα και εντυπωσιακά μπορεί να θεωρηθούν ότι είναι αυτά κατά μήκος της Passeig de Gràcia, όπου θα βρείτε το La Pedrera και το Casa Batlló . Η πηγαίνετε μέχρι το Park Güell το οποίο είναι ένα πανέμορφο πάρκο σχεδιασμένο από τον ίδιο. Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό από τα έργα του Gaudí είναι αναμφίβολα Sagrada Família, ο τεράστιος, ακόμη ανολοκλήρωτος ναός. Δεν μπορεί παρά να είναι νιώσετε ταπεινοί από την επιβλητικότητα και το φιλόδοξο σχέδιο, οι λεπτομέρειες στα εξωτερικά τοιχώματα είναι απλά εντυπωσιακές, αλλά προσέχετε, εάν φοβάστε τα ύψη μην μπαίνετε σε πειρασμό να σκαρφαλώσετε στην κορυφή των πύργων .
- Πλην του Γκαουντί, η Βαρκελώνη προσφέρει πολλά από πλευράς αρχιτεκτονικής λάμψης. Ο Gothic Cathedral στην καρδιά της Γοτθικής γειτονίας είναι ένα από τα πρέπει στη λίστα σας. Καθώς περιφέρεστε στη Βαρκελώνη θα συναντήσετε πάρα πολλά όμορφα κτήρια και επίσης κατεβείτε την Las Ramblas, υπάρχουν τόσα πολλά για να δείτε σε απόσταση μόνο 2 λεπτών από την κάθε πλευρά του δρόμου.Για όλους εσάς τους φίλους του πολιτισμού εκεί έξω η Βαρκελώνης έχει άφθονα μουσεία ώστε να μείνετε ευχαριστημένοι. Το MACBA (μουσείο μοντέρνας τέχνης) και το CCCB παραδίπλα, αξίζουν να τους ρίξετε μια ματιά και γενικότερα έχουν καλές εκθέσεις κάθε μήνα. Η έκθεση του Πικάσο και η μόνιμη έκθεση του Νταλί στο Gothic Quarter είναι πάντα δημοφιλείς. Το Caixa Forum είναι ένα μουσείο που έχει διαφορετικές καλλιτεχνικές εκθέσεις κάθε μήνα. Είναι ακριβώς έξω από Plaça España, στην Avenida Marques de Comillos που είναι δημοφιλής στους ντόπιους, αλλά αγνοήθηκε πολύ από τους τουρίστες και είναι κρίμα γιατί είναι ωραίο και δωρεάν! Κοντά στο Caixa Forum βρίσκεται το MNAC (Μουσείο της καταλανικής τέχνης) το οποίο είναι πανέμορφο εξ’ ολοκλήρου.
- Η Βαρκελώνη έχει πολύ ωραίο φαγητό, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Μπορείτε να βρείτε οτιδήποτε θέλετε από πιάτα διεθνούς κουζίνας μέχρι Καταλανικές νοστιμιές, από tapas μέχρι πιατέλες θαλασσινών. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε γύρω σας, υπάρχουν πολλά εστιατόρια σε πολύ λογικές τιμές, καθώς και ορισμένα εξαιρετικά ακριβά. Εδώ τρώμε αργά, το μεσημεριανό είναι συνήθως στις 14:00 και το δείπνο στις 22:00, για δείπνο είναι συνήθως σκόπιμο να κλείσετε ένα τραπέζι. Όπως με πολλά πράγματα εάν θέλετε καλή ποιότητα χωρίς την ετικέτα τιμής τότε μείνετε μακριά από την Las Ramblas.
- α tapas είναι ιδιαίτερα καλά γύρω από την Barceloneta, αυτό ήταν αρχικά ένα χωριό ψαράδων και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά αλλόκοτα μέρη όπου μπορείτε να βρείτε φρέσκα θαλασσινά tapas σε καλές τιμές.
SERVICE BMW GS 1250 – BARCELONA
- Ξέχασα να σας πω πως στην Βαρκελώνη ο φίλος μου ο Billy’s είχε επίσημο προγραμματισμένο service της καλής του μιας και θα έπιανε τις 20.000 km και δεν ήθελε να χάσει την εγγύηση της μηχανής.
- Ο λόγος που θα μέναμε δύο ημέρες στην Βαρκελώνη λοιπόν ήταν αυτός .
- Όλα λοιπόν ήταν έτοιμα για να πάμε απο το προηγούμενο βράδυ την μηχανή στην αντιπροσωπεία να την ετοιμάσουν την επόμενη μέρα όσο εμείς θα βολτάραμε στην La Rambla’s.
- Το απόγευμα αργά της επομένης πήγαμε να παραλάβουμε την χοντρούλα…Με κατεβασμένα τα αυτιά βγήκε το φιλαράκι μου απο την Σπανιόλικη BMW…
- 720 ευρώ το service……..
- Τα μεταξωτά βρακιά θελουν κι επιδέξιους κ@@λους……..
Ημέρα 5η
Kαθ οδόν για Zaragoza
Η Σαραγόσα ή Σαραγόσσα (στα καστιλιάνικα ισπανικά προφέρεται Θαραγόθα) είναι μία από τις σημαντικές πόλεις της Ισπανίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και η πολυπληθέστερη πόλη της αυτόνομης περιφέρειας της Αραγωνίας. Βρίσκεται επί του ποταμού Έβρου, 275 χλμ. ΒΑ. της Μαδρίτης.
-
Στις όχθες του ποταμού Έβρου με την μεγαλειώδη οροσειρά των Πυρηναίων να δεσπόζει στο βάθος, απλώνεται η Σαραγόσα, πρωτεύουσα της Αραγονίας και μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της Ισπανίας. Ένα πλούσιο μωσαϊκό ιστορίας, πολιτισμού και ισπανικής κουλτούρας απλώνεται στα μάτια κάθε ταξιδιώτη και καταφέρνει να αναδείξει τη Σαραγόσα σε κορυφαίο προορισμό της Ιβηρικής, προσφέροντας, απλόχερα, μοναδικές εικόνες και συγκινήσεις, σε ένα τοπίο μεγάλης φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικής πληρότητας.
Με τον ποταμό Έβρο να διασχίζει την καρδιά της πόλης, η Σαραγόσα απλώνεται και στις δύο όχθες του ποταμού, σε ένα αστικό τοπίο, που συνδυάζει αρμονικά την ιστορικότητα των κορυφαίων κτισμάτων της, με τον μοντέρνο χαρακτήρα μιας σύγχρονης μητρόπολης. Εντυπωσιακοί καθεδρικοί όπως ο ναός της Παρθένου Πιλάρ και ο καθεδρικός του La Seo, αφήνουν το αρχιτεκτονικό τους στίγμα και αντανακλούν το μεγαλείο της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, με τις ομώνυμες
πλατείες να αποτελούν σημείο αναφοράς και τόπο συνάντησης των ντόπιων και των επισκεπτών, προσφέροντας ανεπανάληπτες στιγμές αναψυχής στον αστικό πυρήνα της Σαραγόσα. Μνημειώδη παλάτια, όπως η Aljaderia, αποκαλύπτουν το έντονο αραβικό παρελθόν της πόλης, όσο οι πύργοι Mudéjar, ορίζουν με την εμβληματική τους όψη την αίγλη και τη δόξα της αραγονικής ιστορίας. Φαρδιές λεωφόροι, όπως αυτή του César Augusto, οδηγούν στο εμπορικό κέντρο της πόλης, την ώρα που ένας περίπατος στα στενά και γραφικά δρομάκια στην περιοχή El Tubo, αποκαλύπτει την γοητευτική ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης και οδηγούν στις όχθες του Έβρου ποταμού, για ασυναγώνιστες στιγμές ρομαντισμού. Με την εκλεπτυσμένη ομορφιά και τον νεανικό παλμό της, η Σαραγόσα κερδίζει επάξια μια θέση στη λίστα εκείνων των προορισμών, που συνιστούν μια άρτια και άκρως γοητευτική ταξιδιωτική εμπειρία, καθώς προβάλλονται στον ισπανικό βορρά των μεγάλων συγκινήσεων και των απρόβλεπτων εκπλήξεων.
Ημερα 6ή
Η Ιβηρική έχει μπεί για τα καλά στο πετσί μας και νιώθουμε πλέον σαν τους Ίβηρες.
Οι Ίβηρες (ισπανικά: íberos και iberos, καταλανικά: ibers) και σπανιότερα Ίβηροι ήταν αρχαίος παλαιοϊβηρικός λαός της Εποχής του Σιδήρου, που εντοπίζεται στην Ιβηρική χερσόνησο από τον 6ο π. Χ. αιώνα και μέχρι τον εκρωμαϊσμό του γύρω στον 1ο αιώνα π.Χ.[1] Χωρικά ο ιβηρικός κόσμος τοποθετείται σε μια ευρεία περιοχή που εκτεινόταν από τις ατλαντικές ακτές της νότιας Πορτογαλίας και Ισπανίας (Ανδαλουσία) μέχρι τις μεσογειακές ακτές της Ιβηρικής χερσονήσου και της νότιας Γαλλίας, με απώτατο όριο τον Ροδανό.[1] Άλλες θεωρίες ορίζουν την περιοχή της κοιλάδας του Γουαδαλκιβίρ ως μη ιβηρική, διατηρώντας τον χαρακτηρισμό «ιβηρικός» για την μεσογειακή ακτή της σημερινής Ισπανίας και Γαλλίας, από τη Μούρθια μέχρι το Ερώ.[2]
Οι διάφορες ιβηρικές φυλές έφτασαν στο απόγειο τους κατά τον 5ο και 4ο αι. π.Χ. και ανέπτυξαν ένα σημαντικό υλικό και πνευματικό πολιτισμό. Η κατάκτηση του μεγαλύτερου μέρους της χώρας τους από τους Καρχηδόνιους κατά τον 3ο αι. π.Χ. και η μετέπειτα διεξαγωγή του Β΄ Καρχηδονιακού Πολέμου στα εδάφη τους οδήγησε στην επιβολή της ρωμαϊκής εξουσίας και ξεκίνησε μια ισχυρότατη διαδικασία εκρωμαϊσμού των φυλών. Οι τοπικές δομές, η γλώσσα και η ταυτότητα των ιβήρων δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.[1]
- Έχοντας αφήσει πίσω μας την πανέμορφη Σαραγόσα η σημερινή μας ΔΝ θα γίνει στην Μαδρίτη.
- Η Μαδρίτη (ισπανικά: Madrid, είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας. Ο πληθυσμός της πόλης είναι περίπου 3,3 εκατομμύρια[4] και ο συνολικός πληθυσμός της Μητροπολιτικής Περιοχής της Μαδρίτης υπολογίζεται σε περίπου 6,5 εκατομμύρια. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Βερολίνο, ενώ η μητροπολιτική περιοχή είναι επίσης η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά του Λονδίνου και του Παρισιού.
Μαδρίτη. Η πολύχρωμη πρωτεύουσα και ίσως η πιο φινετσάτη πόλη της Ευρώπης κατά την γνώμη μου μετά το Παρίσι της Αναγέννησης και του φωτός.
- Ακριβώς στην καρδιά της Ισπανίας, περίπου 500 χιλιόμετρα από τις ακτές της Μάλαγας, μία ηλιόλουστη, έντονη, ιστορική, πολυπολιτισμική πρωτεύουσα, ενώνει μαγευτικά τη μεσογειακή γοητεία με τις αξίες της Δύσης, τα καλλιτεχνικά αριστουργήματα από τα χρόνια της Αναγέννησης και μετά με μία τόσο ανεξάντλητη νυχτερινή ζωή που όμοια της δύσκολα θα βρείτε σε πολλά ακόμα σημεία της Ευρώπης.
Φτάνοντας στην πολύχρωμη Μαδρίτη φροντίστε να εξασφαλίσετε αρκετό χρόνο προκειμένου να περιπλανηθείτε ελεύθεροι και ξένοιαστοι στις φαρδιές λεωφόρους (όπως η πασίγνωστη και γεμάτη μαγαζιά Gran Via) και τα γραφικά στενά, στις πανέμορφες πλατείες και στα καταπράσινα πάρκα, αφού αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντικρύσετε τα αμέτρητα πρόσωπα της ισπανικής πρωτεύουσας, τις δεκάδες διαφορετικές εκδοχές ενός τόπου που ξέρει να διασκεδάζει τους επισκέπτες, ταξιδεύοντας τους πίσω στον χρόνο και από εκεί ξανά στο σήμερα, στα μυστικά συστατικά μίας γρήγορης υπερσύγχρονης μεγαλούπολης.
Για πολλούς η Μαδρίτη είναι το πολύ καλό φαγητό, το θρυλικό «σπίτι» της Ρεάλ Μαδρίτης, το στάδιο Santiago Bernabéu, μα και οι ταυρομαχίες που παρά τη δικαιολογημένη κοινωνική κατακραυγή, εδώ παραμένουν ζωντανές σαν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουλτούρας. Στην ουσία, όμως, η Μαδρίτη είναι οι πολλές αντιθέσεις και το συνεχώς μεταλλασσόμενο συνονθύλευμα από διαφορετικούς πολιτισμούς που έχουν κάνει υπό κάποια έννοια αισθητή την παρουσία τους εδώ: ο αιγυπτιακός ναός Debod δεσπόζει στην καρδιά της πόλης, ενώ στο περίφημο παλάτι της Μαδρίτης τα κειμήλια από την εποχή της ισπανικής αυτοκρατορίας μαρτυρούν μία εναλλακτική ιστορία παγκόσμιου ιμπεριαλισμού. Φυσικά, τα σημαντικά μουσεία της πόλης είναι must, το ίδιο και τα μεγάλα πάρκα του κέντρου, με τα Parque del Buen Retiro και Parque del Oeste να ξεχωρίζουν – άλλωστε η Μαδρίτη είναι μία ιδιαίτερα πράσινη, δροσερή και χαλαρωτική πόλη.
Αν ένα ταξίδι στην πατρίδα του καλού jamon, των ατελείωτων tapas, του γευστικού βερμούτ, αλλά και τις Γκερνίκα του Picasso είναι στα μελλοντικά σχέδια σας, παρακάτω θα βρείτε τι σημαντικότερες εμπειρίες που πρέπει βιώσετε στην πρωτεύουσα της Ισπανίας.
ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ
- To τελεφερίκ της Μαδρίτης (Teleférico de Madrid)
Η διαδρομή από τη μία άκρη της Μαδρίτης στην άλλη γίνεται απίστευτα συναρπαστική, από τη στιγμή που μπορείτε να την απολαύσετε πετώντας ανάμεσα στα σύννεφα. Το τελεφερίκ της ισπανικής πρωτεύουσας αποτελεί δημοφιλές αξιοθέατο και όχι άδικα, συνδέοντας το πάρκο Parque del Oeste στη δυτική άκρη της πόλης με τη μεγαλύτερη πράσινη έκταση της Μαδρίτης, το πάρκο Casa de Campo στην άλλη πλευρά.
- H αγορά de San Miguel
Είστε λάτρεις των κοκτέιλ με φρέσκα, δροσερά φρούτα; Αγαπάτε τα λαχανικά που φτάνουν στο τραπέζι σας κατευθείαν από τα χωράφια των εγχώριων παραγωγών; Έχετε λαχταρίσει ένα απίθανο γλυκό όλο σοκολάτα, αλλά με έντονη εθνική ταυτότητα; Θέλετε να δοκιμάστε τα ντόπια κρέατα, τυριά ή αλλαντικά; Στην ημιυπαίθρια αγορά Mercado de San Miguel θα βρείτε τα πάντα σε αφθονία, αφού σε αυτόν τον ζωντανό παράδεισο των καλοφαγάδων οι εξαιρετικές γεύσεις βρίσκονται παντού, τα υπέροχα ποτά δεν θα αφήσουν κανέναν απογοητευμένο και η διασκέδαση της γαστρονομίας κρατά μέχρι αργά το βράδυ.
- Το παλάτι της ΜαδρίτηςΈνα από τα εντυπωσιακότερα παλάτια ολόκληρης της Ευρώπης, το παλάτι στην καρδιά της Μαδρίτης δεν φιλοξενεί πλέον τη βασιλική οικογένεια της χώρας (ο βασιλιάς Φελίπε και η σύζυγός του, Λετίσια, ζουν σε μία πολύ πιο ήσυχη και ιδιωτική έπαυλη στα προάστια της πόλης), ωστόσο, «κρύβει» μέσα του σημαντικούς ιστορικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς που αποκαλύπτουν πολλά για τη διαδρομή της Ισπανίας μέσα στους αιώνες.Θα περιπλανηθείτε στις 3.000 δωμάτια του και θα δείτε από κοντά εκθέματα από τα χρόνια της μεγάλης Ισπανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και σημαντικά έργα Ισπανών καλλιτεχνών. Εξίσου απολαυστική είναι μία βόλτα στους πανέμορφους, καταπράσινους κήπους Sabatini, ένα ολάνθιστο, χαλαρωτικό τοπίο στη μέση μίας πολύβουης μεγαλούπολης.
-
Παρακολουθήστε μια παράσταση Flamenco στη Μαδρίτη
Σίγουρα, δεν είναι ασυνήθιστο πράγμα στη Μαδρίτη, αλλά το να πιάσεις μια παράσταση φλαμένκο είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στη Μαδρίτη τη νύχτα. Ο εθνικός χορός της Ισπανίας είναι βαθιά παθιασμένος και βασίζεται σε αρχαίες λαογραφικές παραδόσεις. Καταχωρήθηκε ως UNESCO Αριστούργημα της Προφορικής και Άυλης Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, το φλαμένκο είναι ζωντανό και νοσταλγικό ταυτόχρονα.
Το να παρακολουθήσετε μια παράσταση φλαμένκο στη Μαδρίτη μπορεί να είναι μια καθαρτική εμπειρία αν γνωρίζετε πού να πάτε. Πολλές περιηγήσεις στην πόλη της Μαδρίτης προσφέρουν παραστάσεις φλαμένκο με δείπνο και ποτό.
-
Plaza Mayor
Απο τις πιο ωραιες πλατειες στην Ευρωπαική πρωτεύουσα !!
Το καθε στενο της γύρω απο την πλατεία είναι και μια ξεχωριστή βόλτα.
Μην το χασετε πραγματικά αξίζει.
.Περπατηστε πρωι μεσημερι βραδυ!
Η καθε καμαρα εχει τη δικη της γειτονια.
Εξαιρετικα κτιρια και ωραια εστιατορια περιμετρικα της πλατείας όπου στην κυριολεξία μπορείτε να περάσετε όλη την μέρα σας.
-
Santiago Bernabeu Stadium
Μαζί με το Μαρακανά και το Γουέμπλει, πρόκειται για το πιο εμβληματικό στάδιο ποδοσφαίρου τον κόσμο.
Το γήπεδο είναι τεράστιο αν και η ηλικία του φαίνεται από την αρχιτεκτονική του. Είναι τόσο ψηλό που αν σταθεί κανείς στις εξέδρες νιώθει ότι βρίσκεται σε πολυόροφη πολυκατοικία.
Ο επισκέπτης σήμερα θα δει τον περιβάλλοντα χώρο υπό κατασκευή με γερανούς και σκαλωσιές καθώς θα αλλάξει πρόσοψη με πρόσθετες χρήσεις.
Υπάρχει μεγάλη ουρά για την είσοδο των επισκεπτών που φθάνει μέχρι τον δρόμο απέναντι. Μια επίσκεψη στη Μαδρίτη δεν θα ήταν πλήρης χωρίς μια βόλτα από το Μπερναμπέου.
-
Templo de Debod
Βρίσκεται στην Parque De La Montana. πρόκειται για δώρο στην Ισπανία από την Αίγυπτο.
Η Αίγυπτος θέλησε με αυτό τον τρόπο να ευχαριστήσει τους Ισπανούς για την συμβολή τους στη διάσωση των Ναών του Αμπού Σίμπελ στην περίοδο κατασκευής του φράγματος.
Όταν το επισκεφτήκαμε η ουρά από τον κόσμο ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. άλλωστε στο εσωτερικό του μπαίνουν ελάχιστα άτομα ταυτόχρονα. γύρω από το μνημείο νερό δεν υπήρχε. παρόλα αυτά η θέα της πόλης από την άκρη του πάρκου μας αποζημίωσε για την αναμονή.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ………….
ΠΗΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
- Tourist Guide Barcelona
- ΒΙΚΕΠΑΙΔΕΙΑ
- Mazi – travel events
- travel.gr
- tickets blog