Καλησπέρα σας φίλοι και φίλες του Magelanos.gr

Να σας συστήσω τον καρδιακό μου φίλο και συνάδερφο Κυριάκο Μιχαλέλη – Κούλης.

Με αυτόν ανοίγει και το συγκεκριμένο οδοιπορικό στα στενά του Νέστου!! Με τον Κούλη είμαστε συναδέλφοι και 15 χρόνια φίλοι έχωντας την ίδια αγάπη για τις μοτοσικλέτες και τα ταξίδια ανά την Ελλάδα μας.

Δεν χάνουμε ευκαρία όποτε μας δίνεται η ευκαρία να βρεθούμε στον δρόμο εξερευνώντας την πανέμορφη Ελλάδα. Ας μπούμε όμως στο οδοιπορικό και θα τα πούμε παρακάτω τα υπόλοιπα. Μόλις έχω γυρίσει απο Καβάλα  καθώς είχαμε το  τριήμερο των Εκλογών της ΜΟΤΟΕ της Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών Ελλάδας και συνάμα το τριήμερο Moto Tours of Nations μια γιορτή μοτοσικλέτας την οποία είχε διοργανώσει η ΜΟΤΟΕ μαζί με την FIM στην οποία είχα παρει μέρος μαζί με άλλλες 300 μοτοσικλέτες απο την υπόλοιπη Ευρώπη.

Χτυπάει το τηλέφωνο και είναι ο Κυριάκος..Έχω μια ιδέα Γιώργο!!

Να φύγουμε στο 4μέρο ρεπό μας για Θράκη..Μα του απαντώ μόλις γύρισα ρε Κυριάκο απο Καβάλα…

Ε και μου απαντά…

Δεν άργησα να πω το ναί και βρισκόμαστε Σάββατο πρωί στον δρόμο να οδηγούμε προς Κοζάνηαπο Αθηνα  καθως θα κάναμε πρώτη  διανυκτέρευση στο σπίτι μου στην Κοζάνη .

 

Η φωτογραφία  με την αγαπημένη μου μπουμπού είναι στην Σαλαμίνα τραβηγμένη 6 η ώρα το πρωί καθώς πήγαινα να βρώ τον Κυριάκο για αναχώρηση  με τρομερή χαρά!!

 

Ο δρόμος μας βρίσκει να οδηγούμε όλο το επαρχιακό δίκτυο μέχρι και την Καλαμπάκα ανεβαίνοντας απο Μπράλο στη συνεχεία τον Δομοκό για στρίψιμο.

Στην Καλαμπάκα έχουμε σταματήσει για βενζίνη και ο Κυριάκος προτείνει μια καινούρια διαδρομή για Κοζάνη απο αυτήν που επιλέγουμε συνήθως.

Η πεπατημένη μας είναι ο Βενέτικος και τα Γρεβενά… Μου εξηγεί όμως οτι βλέπει μια άλλα διαδρομή μέσω Βερδικούσιας η οποία σε ρίχνει στην Εθνική οδό Κοζάνης  – Λάρισας στο ύψος του Μεταξά και αποφασίζω να τον ακούσω και όπως αποδείχτηκε πολύ καλά έπραξα γιατί ειχε δίκιο…

 

Στον δρόμο για Βερδικούσια

 

 

Καμβούνια Όρη

 

 

Στην κεντρική πλατεία της Βερδικούσας

 

Απολάυσαμε εναν πολύ νόστιμο καφέ μιας και η κούραση είχε αρχίσει να βγαίνει και αφού ήπιαμε νερό απο την πηγή στο χωριό συνεχίσαμε για Κοζάνη μέσω Αιανής.

 

Σταματήσαμε στην Αιανή Κοζάνης να δούμε φίλους απο τα παλιά και να πιούμε μια μπυρίτσα να ξεδιψάσουμε μιας και ήμασταν 20 χλμ απο Κοζάνη κι είχαμε φτάσει..

Ο Κούλης εδώ πλανάρει χάρτες για την αυριανή διαδρομή!!!!

Δεν του χαλάω χατίρι κι ούτε αυτός σε εμένα και σε όλα τα ταξίδια μας μιλάμε με τα μάτια και αυτό είναι που κάνει το ταξίδι μας ευχάριστο και γυρνώντας πίσω έχουμε να θυμόμαστε μόνο όμορφε θύμησες!!!

 

Εδώ να τονίσω πως ο Κυριάκος είναι ο μόνος σύντροχος με τον οποίο ταξιδέυω παρέα μιας και είναι γνωστό ότι προτιμώ την μοναξιά στα ταξίδια μου, αλλά με τον Κούλη είναι αλλιώς…..Είμαι ο εαυτός μου και δεν με περιορίζει σε κάτι το ταξίδι μαζί του και γι’ αυτό τον αγαπώ και τον έχω επιλέξει σαν παρέα και σύντροχο!!!

Είναι πολυ σημαντικό να μην κάνουμε πράγματα απο Υποχρέωση και Πρέπει και να τα κάνουμε απο την καρδούλα μας!!

 

Η νύχτα θα μας βρεί στο σπίτι μου στην Κοζάνη όπου η γυναίκα μου η Σίσσυ μας περίμενε με κάτι πολύ ωραία μπιφτέκια στον φούρνο.Αφού φάγαμε ξαπλώσαμε νωρίς γιατι η αυριανή ημέρα θα μας έβρισκε κάπου στην Δράμα!!!!

Νωρίς το πρωί μίζα την Κυριακή και ακολουθώντας την παλιά Εθνική μέσω Καστανιάς και Παναγίας Σουμελά μιας εκπληκτικής διαδρομής με πολύ στρίψιμο και πολύ πράσινο απο το όρος Βέρμιο βρεθήκαμε στην Θεσσαλονίκη…

Εκεί παράπλευρα με την Εθνική έναν δρόμο επαρχιακό αλλά οχι ιδιαίτερο μέσα στα βαμβάκια αρχίσαμε να βλέπουμε ταμπέλες για Κιλκίς. Διανυκτέρευση δεν είχαμε κάπου συγκεκριμένα αλλά να ζυγώσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στον Έβρο.

Αφήσαμε πίσω μας το Κιλκίς και το τιμόνι μας έδειχνε ανατολή με προορισμό την Λίμνη της Δοιράνης.

Έναν εκπληκτικό Υδροβίοτοπο

Η Λίμνη Δοϊράνη είναι διασυνοριακή, ιχθυοτρόφος λίμνη και σπουδαίος υγροβιότοπος στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία. Το όνομά της προέρχεται πιθανώς, από τους αρχαίους Δόβηρες, που ήταν Παιονικό φύλο, εγκατεστημένο στην περιοχή.

 

Στην συνέχεια θα κινηθούμε προς Δράμα περνώντας απο τις Πανέμορφες Σέρρες δυστυχώς δεν κάναμε στάση δεν μας έβγαινε ο χρόνος.

Άχ αυτός ο χρόνος κάθε φορά…..

Και στη συνέχεια μέσω επαρχιακού δικτύου Δράμας περάσαμε απο το Λίμνη Κερκίνης και είδαμε τα νεροβούβαλα και στη συνέχεια μεσω Άνω Βροντούς – Κάτω Βροντούς πολύ πατάτα ρε παιδί μου σε αυτά τα χωριά βρεθήκαμε στο Ινδικό χωριό…..

 

Γι’ αυτό το χωριό θα σας μιλήσει ο Κυριάκος..

Ο αγαπημένος μου φίλος έχει την τάση να ανοίγει δρόμους..Έβλεπε λοιπόν ενα γεφύρι των παππάδων το οποίο το GPS το έδινε σαν δρόμο κανονικά, με προορισμό την Δράμα για διανυκτέρευση!!

Αλλα δρόμος δεν υπήρχε γιατί το είχε καλύψει ο Νέστος!!!!

 

Ποταμός Νέστος

 

Θα βρεθούμε λοιπόν σε ένα ορεινό χωριό στα βουνά της Δράμας στην Αχλαδομηλιά στα σύνορα με την Βουλγαρία στο αριστέρο μας χέρι να είναι μια ανάσα!!!

Εκεί λοιπόν συναντήσαμε μόνο αγελάδες πάχυνσης Λιμουζίν και έναν κάτοικο..Όλο το χωριό ψυχή πουθενά.Μόνο τα χαριτωμένα τετράποδα να βόσκουν μέσα στο χωριό παντού.

Δυστυχώς ακόμη και μέσα στα μνήματα!!!

Ο Κούλης μάλιστα δέχτηκε και επίθεση και ευτυχώς ήταν σε ετοιμότητα και πρόλανε να πάρει την Λόλα αλλιώς η Λόλα θα δεχόταν bulling απο ένα δαμάλι που την γλυκοκοιτούσε.

Λόλα είναι το όνομα της μηχανής του Κυριάκου.

Ευτυχώς βρέθηκε αυτός ο κύριος να μας πεί ότι ο δρόμος δεν περνάει μιας και τον έχει σκεπάσει το νερό και έχει πολύ λάσπη και με τις μηχανές μας δεν θα περνούσαμε.

Να είναι καλά και τον ευχαριστούμε πολύ!!!

Επειδή είχε νυχτώσει γυρίσαμε πίσω και πήραμε τον δρόμο για Δράμα για να βρούμε ένα ξενοδοχείο για ύπνο.

Στην διαδρομή μας πέσαμε πανω σε ένα πολύ ωραίο χωριό τον Βώλακα Δράμας.

Ένα χωριό το οποίο ασχολείται με την εξόρυξη μαρμάρων…Μια περιοχή μόνο νταμάρια με μάρμαρα..

Πολλά Μάρμαρα!!!!!

Ευτυχώς βέβαια γιατί έτσι έχει κρατήσει όλο τον νέο κόσμο και δεν ήρθαν σαν κι εμάς τους Αθηνέζους να ζήσουν την Dolce Vita των Αθηνών………

Στον Βώλακα βρήκαμε μια πάρα πολύ όμορφη πανσιόν για ύπνο όπου κάτω απο τα δωμάτια λειτουργούσε και ταβέρνα..Μια χαρά το λοιπόν!!

Αφήσαμε τα πράγματα μας κάναμε ένα μπάνιο και κατεβήκαμε για φαγητό μιας και η πείνα μας μεγάλη απο το πρωί!!

Φάγαμε δυο εξαιρετικές μοσχαρίσιες μπριζόλες απο εκείνα τα λιμουζίν που σας έγραφα πιο πάνω και βγήκαμε μια βόλτα στο χωριό για περπάτημα.Αρκετός κόσμος έξω στις καφετέριες έβλεπε ποδόσφαιρο και μια ωραία επαρχίωτικη ησυχία απο αυτές που αγαπώ επικράτουσε!!!

Το πρωινό  μετά τον Βώλακα θα μας βρεί στον δρόμο για το Φράγμα Θησαυρού και στην συνέχεια για τα στενά Νέστου.

 

 

Στα ορεινά της Δράμας, εκεί που η φύση έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στον επισκέπτη τις αυθεντικότερες εικόνες ενός ισχυρά παρθένου χαρακτήρα, η παρέμβαση του ανθρώπου, ίσως και για μια από τις ελάχιστες φορές της, έχει καταφέρει να συνυπάρξει ορμονικά με αυτήν και να εντυπωσιάσει με το αποτέλεσμα το οποίο έχει δημιουργήσει.

 

 

Φράγμα Θησαυρού: Το μεγαλύτερο λιθόρριπτο φράγμα της Ελλάδας και των Βαλκανίων

Στα ορεινά της Δράμας, εκεί που η φύση έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στον επισκέπτη τις αυθεντικότερες εικόνες ενός ισχυρά παρθένου χαρακτήρα, η παρέμβαση του ανθρώπου, ίσως και για μια από τις ελάχιστες φορές της, έχει καταφέρει να συνυπάρξει ορμονικά με αυτήν και να εντυπωσιάσει με το αποτέλεσμα το οποίο έχει δημιουργήσει.

 

Το πρώτο από τα δύο, το επονομαζόμενο “Φράγμα της Πλατανόβρυσης” αποτελεί το πρώτο φράγμα από κυλινδρούμενο σκυρόδεμα για την παρασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκε ως βασικό υλικό η ιπτάμενη τέφρα των θερμοηλεκτρικών σταθμών της Πτολεμαΐδας, επιτυγχάνοντας έτσι μεγάλα οικονομικά οφέλη στη ΔΕΗ και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη στο φυσικό τοπίο της περιοχής, ενώ η πρωτοποριακή αυτή κατασκευή, συγκρατεί στην τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε μια ποσότητα νερού της τάξης των 90.000.000 κυβικών μέτρων. 
Εκεί λοιπόν μας γεννήθηκε και των δύο η εξής ερώτηση??
Πως είναι δυνατόν να ιδιωτικοποιείς σαν κυβέρνηση  την ΔΕΗ και τι ακριβώς πουλάς όταν την πουλάς σε μερίδια στους μετόχους?
Πουλάς τα χιλιάδες χιλιόμετρα δικτύου
Πουλάς τα νερά των Υδροηλεκτρικών
Πουλάς τους ΑΗΣ
Πουλάς τον λιγνίτη της Δυτικής Μακεδονίας μην έχοντας τον εκτιμήσει σε ποσότητες
Με συγχωρείτε γι’ αυτην την παράγραφο αλλά ήταν ερωτήματα που μας γεννηθήκαν όταν βρεθήκαμε σε αυτή την μαγεία της φύσης!!!!!
Ξανά στον δρόμο λοιπόν και βούρ για πατσά….Ε συγνώμη βούρ για τα στενά του Νέστου ήθελα να πω.
Ανεβαίνοντας για τα στενά του Νέστου

 

Στενά Νέστου /  Ο δρόμος που χάραξε στα άγρια βουνά ο γιός του Ωκεανού!!

 

 

O Νέστος, το ποτάμι που αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα σε δύο νομούς, της Καβάλας και της Ξάνθης, και σε δύο περιοχές -της Μακεδονίας και της Θράκης-, έχει συνολικό μήκος 234 χλμ., πηγάζει από την οροσειρά της Ρίλα στην κεντρική Βουλγαρία και εισχωρεί στη χώρα μας καλύπτοντας 134 χλμ., για να εκβάλει στο Θρακικό Πέλαγος. Το δε Δέλτα του Νέστου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους σε ευρωπαϊκό έδαφος -κατατάσσεται ανάμεσα στους πέντε πρώτους-, καθώς διαθέτει τέσσερα διαφορετικά οικοσυστήματα και πολλούς βιότοπους.

 

Απο εκεί αφού αγναντέψαμε για αρκετή ώρα τα στενά του Νέστου και χαιρόμασταν με τις ωραίες γωνιές της πατρίδας μας πήραμε τον δρόμο της επιστροφής προς τις κοντινότερες πόλεις δίχως πάλι να ξέρουμε που θα κοιμηθούμε.

 

 

Στο χωριό Τοξότες ( Πομακοχώρι ) μόλις έχουμε κατέβει απο τα στενά του Νέστου στάση για καφέ και ξεκούραση.

 

 

Κομοτηνή λοιπόν μας έβγαλε η Πυξίδα του Κυριάκου και δεν χάσαμε την ευκαρία να κάνουμε μια βόλτα στην παλιά πόλη και στο τζαμί της πόλης!!

 

 

 

 

 

 

 

Στο Σπαθί

 

Οι φιλίες είναι αυτές που ομορφαίνουν την ζωή μας..

Γειά σου Κουλάκο λεβεντιά!!

 

 

Στην Κομοτηνή δεν έχασα την ευκαρία να βρεθώ με την πολύ καλή μου φίλη και γενικό γραμματέα της ΜΟΤΟΕ την κυρία Ιώαννα Πουρνάρα και να συζητήσουμε διάφορα θέματα της  Ομοσπονδίας μας ΜΟΤΟΕ.

 

Για φαγητό με την Γ.Γραμματέα της ΜΟΤΟΕ

 

 

Έτσι όπως ο Τσώρτσιλ και ο Λένιν κρατούσαν σημειώσεις σε μια χαρτοπετσέτα έτσι και γω κρατούσα σημειώσεις πάνω στο τραπεζομάντηλο για τις δράσεις της ΜΟΤΟΕ και τις δικές μου σαν Έφορος Τουρισμού στην Ομοσπονδία ΜΟΤΟΕ.

Σημειώσεις δικές μου  εν Κομοτηνή πάνω σε τραπεζομάντηλο οι οποίες αφορούν την ΜΟΤΟΕ και τις επόμενες δράσεις μου ως έφορος τουρισμού στην ΜΟΤΟΕ.

 

 

Ήταν 9 Οκτωβρίου 1944, όταν πάνω σ΄ αυτό το χαρτί της φωτογραφίας σε μια χαρτοπετσέτα καθορίστηκε η τύχη της Ελλάδας, αν θα μετατραπεί ή όχι σε κομμουνιστική χώρα.

Την ημερομηνία αυτή συναντήθηκαν στη Μόσχα ο Στάλιν με τον Τσώρτσιλ και κατέληξαν στη συμφωνία των «ποσοστών» ή της «χαρτοπετσέτας», σχετικά με τη διαίρεση της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε σφαίρες επιρροής. Λίγους μήνες αργότερα η συμφωνία επισφραγίστηκε στη Γιάλτα .

 

Και έτσι φίλες και φίλοι του magelanos.gr μας πηρε το βρλαδυ στην Κομοτηνή να συζητάμε θέματα της Ομοσπονδίας μας ΜΟΤΟΕ και αργά το βράδυ αφου χαιρετήσαμε την Ιωάννα πήγαμε για ύπνο με τον καλό μου φίλο Κυριακο γιατί την επόμενη μας περίμεναν 880 χλμ Εθνικής προκειμένου να γυρίσουμε σπίτι μας στην Αθήνα.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση του ταξιδιωτικού μας στο magelanos.gr στην υπέροχη Θράκη – Ανατολική Ελλάδα.

 

Γεώργιος. Ζ . Τσιούμας – magelanos.gr